Secret World
Добре Дошли в Secret-World - един необятен и завладяващ магически свят. Моля, регистрирайте се за да намерите много приятели, да се забавлявате и най-вече да получите достъп до вълнуващата ни онлайн РП игра.

Очакваме Ви! 
ИндексDaily prophetКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Легилимантика и Оклумантика

Go down 
АвторСъобщение
Дейниъл Форкънтър
мъгъл
Дейниъл Форкънтър

Брой мнения : 720

Трезор
Оставаща сума: 750

ПисанеЗаглавие: Легилимантика и Оклумантика   Нед Дек 27, 2009 12:42 pm

Легилимантика (Legilimency) - от "lego" - "чета", "limen" - "вход, врата", "mens" - "ум, разум, разсъдък" - от латински език.

"Умът не е книга, за да го отваряш, когато поискаш, и да го разглеждаш на воля. Мислите не са издълбани вътре в черепа ни, за да ги чете всеки, проникнал в съзнанието ни."

Легилимантиката е изключително сложна магическа способност. Най-общо тя представлява умението да проникваш в съзнанието на друг човек и да изтръгваш неговите мисли и спомени. Тази способност не се свързва с използването нито на магическата пръчка, нито на някакъв вид магическа смес или предмет. Легилимантиката е умение почти изцяло на съзнанието.

Легилимантиката е способност, която изисква невероятна концентрация. Човекът трябва да бъде в състояние да потисне напълно собствените си мисли за момент и да насочи цялото си внимание към долавянето на чуждите. За да изтръгне някакви чувства или спомени от съзнанието на другия, практикуващият легилимантика трябва да осъществи зрителна връзка с жертвата т.е. трябва да го гледа в очите. В противен случай той няма да може да долови емоциите му, макар че при най-добрите легилиманти това умение вече е рутина и те долавят мислите на другите, макар и откъслечно, дори без да ги гледат.

Използването на легилимантика има няколко положителни страни:

Първо, в дуел, легилимантиката позволява бързо да предвидиш следващия ход на противника, независимо дали става въпрос за безсловесно или обикновено заклинание. Човек би могъл да "настрои" съзнанието си към мислите на противника и да разбира предварителна каква магия той планира да използва.

Второ, в открит разговор легилимантиката много често позволява човек да разкрие лъжа, ако събеседникът казва такава. Лъжата винаги проличава по изменението в емоциите, във вътрешното състояние. Това изменение може да бъде доловено.

Трето, легилимантиката позволява да отслабиш съзнанието на противника, да предизвикаш изтощение или объркване, които да изцедят магическата му издръжливост.

Четвърто, легилимантиката позволява да се разбере кога вашият събеседник крие някаква информация. Обикновено, когато някой крие нещо, то се появява в съзнанието му ясно под формата на спомен или образ. Точно това трябва да търси легилимантът.

Легилимантиката наистина е способност на съзнанието, но тя има и своя чисто практически магически вариант - заклинанието "Легилименс". Буквално това заклинание заповядва на съзнанието на жертвата да разкрие своите тайни, спомени, чувства пред използващия го. В мислите на употребяващия тази магия се появяват образи, сенки, дори чувства, нямащи нищо общо с неговите собствени. Тази магия обикновено изкарва наявае спомени. Полезна е в случай, че, например, долавяте, че някой крие нещо. Чрез нея можете да разберете точно какво.

Легилимантиката е невероятно сложно умение, което изисква самообладание, концентрация и голяма доза магическа сила. Без тях никой не може да я практикува.

Оклумантика (occlumency) - от "occludo" - "затварям, скривам" и "mens" - "ум, разум, разсъдък" (латински).

"Слабо познат дял от магията, който обаче е изключително ценен."

Оклумантиката е изкуството, способността на магическа защита на съзнанието срещу външно проникване, запечатвайки мислите срещу магическо нахлуване или влияние - отбранителна способност срещу легилимантиката. Този, който практикува оклумантика, се нарича оклумант.

Владеенето на оклумантиката е единственият начин да избегнете въздействието на легилимант върху вас, т.е. да избегнете разкриването на мислите ви или лъжи, без да проявявате някакво подозрително държание например отбягване на погледа на легилиманта. Елементарната база за усвояването на оклумантиката е изчистването на съзнанието от всякакви мисли и чувства, което би попречило на легилиманта да долови и последи някаква нишка на мислене или спомен. За да се усвои оклумантика са нужни способности, подобни на тези, нужни, за да се устои на проклятието Империус. В по-напредналата си форма оклумантиката позволява да се скрият точно определени мисли и чувства от легилиманта, а, например, да се покажат други, така, че легилимантът да види само онова, което искате.

Оклумантиката е изцяло способност на съзнанието. за разлика от легилимантиката, тя изобщо няма магически еквивалент, т.е. няма защитна магия, която да не позволи на някой легилимант да проникне в съзнанието ви. Някои хора свързват оклумантиката със способността да изградиш мислена здрава стена в съзнанието си, такава, която би могла да отблъсне евентуална атака срещу личните ви мисли. Най-важното нещо за оклумантиката обаче е да запазите самообладание и хладнокръвие - нужно е да потиснете силните емоции, защото те излагат разума, съзнанието на показ и го оставят незащитено.

Оклумантиката, като противник на легилимантиката, е полезна в много случаи:

Първо, ако имате нужда да скриете някаква информация, емоция или спомен.

Второ, за да скриете намеренията си по време на дуел.

Трето, за да защитите съзнанието си от отслабването, причинено от външно проникване.

Четвърто, но само за напредналите, за да предадете грешна или откъслечна информация, а именно само тази, която искате да предадете, на легилиманта.

Материалът е взет от Хогуортсбг.ком
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Легилимантика и Оклумантика
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Secret World :: Други :: Secret World :: Библиотеката-
Идете на: