Secret World
Добре Дошли в Secret-World - един необятен и завладяващ магически свят. Моля, регистрирайте се за да намерите много приятели, да се забавлявате и най-вече да получите достъп до вълнуващата ни онлайн РП игра.

Очакваме Ви! 
ИндексDaily prophetКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Учебник по ГЗМС!

Go down 
АвторСъобщение
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 1:23 pm

Първи курс!1 урок - Магически създания


Магическите създания са навсякъде около нас, могат да бъдат намерени почти из целия свят и винаги са удивлявали и вдъхновявали магьосниците. Те са разнообразни, многобройни и специални за нас, за това опазването им е от голямо значение. Всеки е виждал поне веднъж в живота си магическо създание. Някога знаел ли си обаче, че дори магическите създания се класифицират, като магия? Да, дори да не си, те притежават магическа сила, която в много случай е по-силна от тази в нас.

Магическите създания се изучават от специалната наука магизоология, чийто представители се наричат магизоолози. В училище пък магическите създания се изучава от предмета Грижа за магическите създания, която цели да даде знания за магическите създания, грижата за тях и опазването им. Прилежното изучаване на тази дисциплина може да даде много полезни знания.

Повечето магически създания не могат да бъдат видени от мъгалите. Тази защита им се осигурява от концентираната магическа енергия, която съдържа всяко едно магичексо създание. Законите ни все пак задължават всеки притежател на домашно магическо създание, което е видимо за мъгалите, да прави замаскирваща магия на създанието и да носи отговорност за действията му. Тази мярка се прави за да не могат мъгалите да видят следите от магьосниците.

Магическите създания се делят на две групи. Първата група е съставена от прости магически създания. Това значи, че те не съдържат особено голяма магическа сила (съответно и могат да бъдат забелязани от мъгалите). По просто устроени са. Втората група е съставена от висшите магически създания, като еднорозите, хипогрифите, кентаврите, езерянете и др. Те съдържат силна магическа мощ и почти всички са невидими за мъгалите.

Не всички магическите създание обаче са дружелюбни, като феникса.. Отделно от деленото, магическите същества се класифицират от министерството на магията. Според статута си те се отбелязват:

Х - скучни
ХХ - безвредни, опитомяват се лесно
ХХХ - компетентен магьосник може да се справи
ХХХХ - опасни, изискват специални знания, за да се справиш с тях
ХХХХХ - не се опитомяват, убийци на магьосници

Магическите създания са ценни за магическия свят и трявба да бъдат опазвани по-справедлив начин. Нито едно създание не бива да бъде убивано заради ценен продукт, който носи. Не бива и да се ограничват естествените им местообитания, както не бива и да се замързяват. От вас зависи какъв избор ще направите..

~ 1 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 1:23 pm

2 урок - Феникс

Класификация: ХХ


"Вечната птица", така наричат най-известното магическо създание, което е уникално със способността си да изгаря в пламъци и после да ражда от пепелта. Това не е едно от най-разпространените създания, срещат се рядко в дивата природа. За сметка на това, естветсвените им местообитания им дават забележителни безези. Фениксите са изключително известни и са много полулярни сред хората. Могат да носят огромни товари, непосилни за останалите птици, че и хора, а сълзите им лекуват почти всички рани и наранявания.

Фениксите са лесно разпознаеми според местобитанията си и биват четири вида.

- късоклюнест феникс - или още наричан Английски феникс е представител на вида "феникси" и се среща основно във Великобритания. Някои от тези създания обаче могат да се срещнат и във Фрнация. Отличават се с изключително късите си клюнове, които не могат да се сръвняват с тези на никои други видове феникси. Тези феникси не пеят, всъщност не издават почти никакви звуци. Обичат големи горски пространства и имат оранженикавожълти пера.

- ирландски феникс - или още наричан аугурей, се среща само и единствено в източна Ирландия, където живее в планините, които са в близост до водоеми и гори. Лесно приспособи ми са, но предпочитат малки дупки в скалата, където да живеят. Вида се отличава с типините си ярко червени пера, завършващи с малко оранжево. За разлика от Английските си събратя, аугурея пее прекрасната си фениксова песен, която се смята за много рядка и феникса я изпълнява, само когато изпитва огромна скръб.

- швейцарски феникс - или още наричан Швалц, се среща в областите на Германия и Швейцария, където обитава областите край реките, където тревата е достатъчно висока за да го скрие. Прави си гнездо от трева и клонки и го обитава цял живот. Отличава се с зеленикавите си пера и вече е почти на изчезване. Не може да пее. Изхранява се като лови риба.

- Полярен феникс - или още наричан сибирски феникс, обитава покрайните на Русия, Сибир и някои части на Аляска. Изключително приспособим е и може да разравя снега с дългата си човка, даваща му предимството да достига тревичките и мъховете отдолу. Освен това може перфектно да лови риба в леда и противно на всички теории може да плува сносно. Песента на полярния феникс е прекрасна и уникална, а птицата я изпълнява изключително рядко.

Фениксите са висши магически създания и не могат да бъдат видени от мъгалите. Да притежаваш феникс е чест, но поради ограничаването и замърсяването на естествените им местообитания са на намалели драстично. Грижите за едно такова създание са много важни.
- фениксите обичат вода. Ако имате тряба да му предуставите много вода, която да подържа перата му бляскави. Препоръчително е да сменяте водата поне 3 пъти дневно.
- фениксите са издръжливи. Повечето феникси не са капризни и могат да ядат почти всички. Могат да преживяват без храна дълго време, но не е добре да ги оставяте да гладуват. Не е добре да ги прехранвате, но за по-сигурно им слагайте по една малка чинийка риба на ден. Понякога им давайте и червейчета, ларви, насекоми и зрънца. Обожават и плодове.
- фениксите обичат да летят. - погрижете се да пускате феникса си да лети поне по един час на ден. Ако искате може да го оставяте и през нощта да лети наволя навън. Той ще се върне, тъй като предаността му към господаря е голяма.
- фениксите обичат да им е широко. - нужда от кафез няма. Можете да пускате феникса да лети във дома ви или да му сложите само стойка някъде. Ако пускате феникса редовно той няма да ви прави мърсотии, не се притеснявайте.
- фениксите се прераждат. - не се знае кога, но те се прераждат. На около 500 години изгарят в собствените си пламъци, за това трябва винаги да сте готови. Първо, ако феникса вие в кафез, се погрижете да направите магии и разни такива против огън. Ако забележите, че перата на феникса падат, започнете да го следите и внимавайте да не запалите къщата.

~ 2 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 1:24 pm

3 урок - домашно духче

Класификация: ХХХ


В миналото домашното духче е било символ на къщната работа и робството, а сега представя само лошото оношение към магическите създания ипримера за най-неправилно отглеждане. От дълбока древност хората са използвали тези създания да вършат тяхната работа, да чистят, да перат, да гладят, да готвят и да оправят всичко в къщата. Награда нямало. Наказанието за неизпълнение на задълженията обаче било непоносимо и жестоко, под формата на бой и физически наранявания.

Домашните духчета са дребни, достигат най-много 1 метър и попринцип са със слабо телесложение. Очите им са необичайно големи, като топчета за тенис, а телата им кокалести. Ушите им са големи и пиличат на шапки. Телата им винаги са покрити с дрипи и стари парцали и почти винаги са покрити с рани и драскотини. Да предслагаш дрехи на едно домашно духче е така обида, че те се криват и няколко дни не се показват. Числят се към получовеците и са способни да говорят.

Домашните духчета са зависими от господарите си. Те са свързани с тях под формата на силна магия за преданост и са длъжни да се подчиняват на всякакви заповеди на господаря си. Чувстват се длъжни да се самонаказват всеки път,когато сторят нещо нередно. Домашните духчета служат само на чистроквърни семейства и могат да бъдат освободени само ако господаря им подари някаква дреха. Такъв жесто обаче ще накара духчето да си мисли, че не върши работата си както трябва и ще съсипе остатъка от живота му. Нужда е деликатност с тези създания.

Домашните духчета притежават малко по-различна магия от тази на магьосниците и могат да се магипортират, да летят и да правят магии. Повечето магьоснически магии не им влият въобще. Както разбрахте, над духчетата тегне магия, която ги задължава да служат на господарите си. Тя има само едно изключение - не можеш да им заповядаш да се самоубият.

Едно домашно духче не се нуждае от много, от векове биват третирани ужасно и са свикнали на мизерни условия. За да накарате обаче домашното си духче да се чувства добре трябва да:
- говорите - говорете всеки ден с домашното си духче. То не трябва да изпитва страх към вас. Трябва да се чувства спокойно да може да ви задава въпроси и да се отпуска.
- хранете го - това е важно. Спечелете доверието му с храна. Едно доволно и нахранено домашно духче ще ви помага много повече от гладното.
- давайте му свобода - позволявайте на духчето си да се забавлява, давайте му почивка, ограничавайте задачите му, но внимавайте да не се почувста негодно и да не мисли, че го правите, защото то не е работило както трябва.

~ 3 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 1:24 pm

4 урок - градински гном

Класификация: ХХХ


Градинските гноми са типичните вредители в една магьосническа градина. Естествено се срещат и в мъгалските, но те приписват делата им на къртици, зайци, язовци и каквото ви дойде на ума. Важно е обаче, че един градински дом може да ви съсипе реколтата, а цяло семейство да направи така,че да забравите, че сте иамли градина някога. За да няма гноми в градината трябва да обезгномявате редовно и да не позволявате на други семейства да се заселват върху вашите посеви.

Градинските гноми са родственици на джуджетата, но са малко по-ниски. Освен това не могат да говорят, но могат да се научат. Телата им са покрити с гъста козина, но имат типично човешки черти. Имат големи и хитри очи, който се въртят много бързо, а ноктите им са доста големи.

Градинските гноми са низши магически създания и не притежават магическа сила. Не могат да бъдат опитомяани и се срещат почти навсякъде по света, където има градина в която да пакостят. Обичат да си правят дупки под земята или да спят в някоя хралупа на дърво. Прехранват се от магьосническата градина.
Обезгномяването е елементарна практика, която се състой в намирането и хващането на гном. След това се зашеметяват или изхвърлят далеч от градината. Глуповати са и няма да се върнат повече, освен ако всички градини наоколо не са унищожени.


~ 4 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 1:24 pm

5 урок - елф

Класификация: ХХХ


Елфите са още наричани горки народ и се числят към човекоподобните същества. Не обичат да се срещат с хора и имат огромна магическа сила. Обитават горите на Франция, Великобритания, Ирландия и Китай. Изключително рядки са, техни групи са останали на много малко места по света. Могат да правят магии и живеят оуединен живот в хармония с природата. Хранят се само с разтителни продукти и не ядат месо. Опитомяват хипогрифи, който са основният им транспорт.

Елфите са по-ниски от хората, около метър и половинаи не тежат повече от 50 килограма. Винаги се обличат с дрехи, който са изтакани с разителна тъкан или нещо, което не е взето от животно. Почти всички имат руси коси, а очите им са сини или синьо-сиви. Кланят се на дърветата, от който се правят магическите пръчки и почитат съчковците.

Елфите не обичат да се срещат с хората, но в миналото са имали съюз с тях. Разменяли са стоки и материали и дори са живеели заедно. С времето заради вида си елфите биват отхвърлени и изтикани към горите. От тогава нямат връзка с човеците.

Елфите имат способността да създават и удохотворяват тотоеми. Смятат, че всеки тотдем съдържа животно, което бди над човек, семейство или цялото село. Това учението се нарича тотемизъм и е характерно за елфите и някои други общности.

Елфите могат да вдъхват живот на живи или неживи предмети. Могат да създават живи, ходещи и говорещи дървета, които се наричат енти. Обикновено могат да бъдат съживени и всякакви други предмети и неща.
Елфите има огромни познание в медицината и елементалистиката. Повечето могат да овладеят по няколко елеметна наведнъж и да лекуват перфектно всякакви рани.

~ 5 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 2:28 pm

Втори курс!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 2:29 pm

1 урок - таласъм

класификация: ХХХХХ*


Таласъмите са дребни човекоподобни създания, с големи уш, ръце и крака. По лицата им винаги е изсписан хитър поглед и рядко можете да ги видите с хора, освен ако не сте в Гринготс. Очите им са топчести и изпъкнали, а пръстите дълги, завършващи с остри нокти. Носовете са малко по-големи от обичайното, а веждите дебели и почти винаги смърщени.

Не ви трябва да обиждате таласъм. Това ще е най-голямата грешка, която ще направите и може я да ви струва живота или по-лошо - цял бунт. Все пак през цялата магьосническа история таласъмите са създвали проблеми и са се вдигали на бунтове, познати като "кървавите бунтове". Това са изключително мрачни периоди около 17 и 18 век, когато магьосницете ограничавали таласъмите. Например един от бунтовете избухва заради забраната на таласъмите да използват магически пръчки. Друг избухва заради опита на магьосниците да опитомят таласъмите и да ги поробят, като домашните духчета, а някои от следващите се свързват с Грингост и обвиненията на таласъмите, че хората им крадат ценните изработки, с които са известни по света.

Нрава на таласъмът е изключително труден. Това са горди създания, който много ценят да не бъдат свързвани с магьосниците и съхраняват своите ценноси, дори това да им коства живота. Обикновено са хитри, зли и неприветливи. На тях е даден контрола над магическата банка Гринготс и само те могат да се оправят с тунелите й и ключалките, които могат да бъдат отворени само от таласъмска ръка.

Таласъмите не могат да бъдат опитомени, защотото не желаят да са зависими от магьосниците. Те водят оединен живот, далеч от магическия свят, някъде в планината или гората. Обичат малки къщички, в които да прекарват зимата, а пролетта живеят по пещерите. Хранят се с горски плодове и дивеч, могат да издържат безвода до 1 месец.

*тази класификация е изисквана от таласъмите
.
~ 6 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 2:29 pm

2 урок - пепелявец

класификация: ХХХ


Пепелявците или още наричани Ашуиндъри могат да бъдат срещнати във всяка магическа къща, където гори магически огън. Когато огъня започне на изгасва и в огнището остане само пепел, Пепелявците се сътворяват от нея и започват да пълзят из къщата, в търсене на място, където да снесат яйцата си.

Ашуиндърите са влегукоподобни, създадени от пепел и живеят едва няколко часа. Това време им е достатъчно само за да снесат седемте си яйца. От тях се излюпват още ашуиндъри и започват да пакостят из къщата, увеличавайки поколението си. Магьосника трявба да предприеме бързи мерки или скоро ще си съжителства с пепелявци.

~ 7 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 2:29 pm

3 урок - фея, омайница

класификация: ХХХХ


Феите и омайниците са много близки родственици и не се различават много по външност. Различава ги основно нрава им. И двете живеят по къщите на магьосниците или по горите, което ги прави доста разпространени. И все пак и феята и опамйницата нанася вреди на дома ви и вие тряба да имате знанията, с които да се справите с нея.

Фея - Феята е човекопобно същество, с размерите на врабче и произхожда от горите на Япония. Въпреки че е разпространена из целия свят, може да бъде намерена в естественото си обитание само там. Различава се от омайниците по синия цвят на крилата, липсата на окосмение, значително по-малките си зъби и нрава си. Феите не са вредители, те просто живеят в къщите на магьосниците. Разбира се, никой не би оставил фея в дома си,за това всяка пролет се почистват яйцата на феите, както и самите феи, после се изхвърлят. Този процес е важен за да не се зарази някой от семейството с приспивна болест, тъй като на 6 месеца феите изспускат прашеца си, който е на прспивателна основа. Яйцата на феята са класифицирани, като Клас Б, продукти забранени за търговия.

Омайница - Злата сестра на феята е типичния вредител в къщите на магьосниците. Всеки от вас поне веднъж е виждал как мама и татко на пролет почистват цялата къща и търсят омайници или феи. Това се прави, тъй като омайниците изпускат отрова, която може да навреди на някой от семейството. Различават се от феите по окосмяването, което е почти по цялото тяло, дългите зъби, които са много остри и цвета на крилата, цълт при омайниците. Тези белези ще ви помогнат да разпознаете това създание. Яйцата на омайницата са класифицирани като Клас А, продукти забранени за търговия.

Внимание! Никога не докосвайте или закачайте фея или омайница! Ако намерите яйцата им в дома си, веднага повикайте родителите си и помнете, чене трявба да ги пипате или ядете!

~ 8 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Лиса Драгомир
мъгъл
avatar

Брой мнения : 40

ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   Сря Дек 30, 2009 2:29 pm

4 урок - леприкон

класификация: ХХХ

Родината на леприконите е Ирландия, както може ви вече знаете. Te са едни от неофициалните символи на Ирландия и се смятат за закрилници на страната. Живеят в естествените си местообитания от 6 века и са запазили непроменен броя си. Живеят по общирните поляни с детелини, където всеки леприкон поема една и остава с нея докато умре.

Леприконите са малки създания, родственици на джуджетата, с дълги бели бради, който стават по-дълги с възрастта. Почти винаги са облечени със светло зелени дрехи и имат шапка с детелинка. Имат магическа сила и според легендите носят късмет. Друг символ, с който се свързват е дъгата. Говори се, че под нея е скрито злато.

Леприконите могат да създават фалшиво злато, познато като леприконски глеони или лрепикоснко злато. То обаче е реално само няколко часа, след което изчезва. Можете да различите това злато от обикновеното по малката черна точка в средата на монетата.

Леприконите не се опитомяват, даже в интерес на истината, е трудно въобще да ги хванеш. Изключително бързо и хитри са. Единствения начин да ги подмамите е да им предложите риба, обожават я.

~ 9 ~
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Учебник по ГЗМС!   

Върнете се в началото Go down
 
Учебник по ГЗМС!
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Secret World :: Други :: Secret World :: Грижа за магическите създания-
Идете на: