Secret World
Добре Дошли в Secret-World - един необятен и завладяващ магически свят. Моля, регистрирайте се за да намерите много приятели, да се забавлявате и най-вече да получите достъп до вълнуващата ни онлайн РП игра.

Очакваме Ви! 
ИндексDaily prophetКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Амулети и Талисмани

Go down 
АвторСъобщение
Дейниъл Форкънтър
мъгъл
Дейниъл Форкънтър

Брой мнения : 720

Трезор
Оставаща сума: 750

ПисанеЗаглавие: Амулети и Талисмани   Нед Фев 21, 2010 1:55 pm

Амулет или Талисман в древните религии и съвременни традиционни култури се нарича предмет, за който се вярва, че отблъсква вредните влияния и злите сили, или че закриля носещия предмета. Възможни етимологии: нося, отклонявам (от арабски), отблъсквам (лат.). Най-често се носи като колие на врата, но са възможни и много други начини на носене - както скрити, така и на показ - вшиване в дреха, на пръстен, гривна или обеци. Като амулети се носят фигурки на хора, животни или растения; модели на предмети; камъни; монети; а понякога надписи със свещени слова. В повечето случаи свещени предмети служат и като амулети - образи на божества, свещени растения или свещени животни, религиозни символи и др.

Амулети в Древен Египет


Амулетите са познати на почти всички древни религии, но са изключително популярни в Древен Египет. Освен, че са носени от живи хора, амулетите са съпровождали и телата на мумиите. Жреците балсаматори задължително са поставяли множество малки фигурки между лентите, с които са увивали балсамираните тела.

Някои от най-често срещаните египетски амулети са свещения египетски скарабей, "Окото на Хор" Уаджет, знакът на живота "Анх", душа-птица и др. Изображения на богове също служат като амулети - Хор, Бес, Тот, Лъвоглави богини и др. Египетските амулети са изработвани от скъпоценни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, цветна паста и други изящни материали

Амулети в иудейската практика

Поради забраната за използване на изображения, иудейските практики акцентират на словата-амулети. Особено популярен е еврейският "талейсим" (talleisim) - кутийка съдържаща молитвен текст, която правоверните иудеи носят привързана на челото си. От него произлиза другото име на амулета - талисман.

"Давидовата звезда", позната като задължителен белег на евреите по време на нацистките преследвания също е носена като иудейски амулет, макар че по произход се смята символ на Давидовата династия.

Амулети в християнската практика

Амулетите са популярни в епохата на ранното християнство, и особено сред неканоничните секти. Амулетите, употребявани в гностическите секти, вероятно се дължат на силното влияние на древноегипетската религия при формиране на вярванията и практиките им. Някои християнски секти са били повлияни от езическата орфическа религиозна секта, както показва любопитния амулет с прикован на кръст Бакхически Орфей.

За амулетите и талисманите...

Амулет – лат. Amuletum – 'висулка', малък предмет, носен на шията за защита от нещастия и болести.
Талисман – фр. Talisman от ар./гр. Telesma – 'заплата', 'издръжка'. Предмет, предпазващ от нещастия и носещ на притежателя си щастие и успех, дори му придава свръхестествени сили.
Пиктография – лат. Pictus – 'рисувам' и гр. Grapho - 'пиша', картинно писмо. Най-древното писмо, при което предмети, събития и действия са предавани чрез съответните рисунки.
Сами по себе си амулетите, талисманите и кристалите, са пасивна защита. Съчетанието на мисловната енергия на човека с подходящо (правилно) избран амулет, талисман или кристал, има мощно положително въздействие. Има значение къде и как се носят амулетите, талисманите и кристалите, а също и материала, от който са направени. В Япония се знае, че меча на самурая носи духа и характера на този, който го е изработил. При амулетите и талисманите има начини за енергийно изчистване, а кристалите носят енергията на мястото, на което са се образували. Ползването на биологични материали, пентакли, пръстени и пандативи с руни, знаци на планети, ангелска азбука или други знаци, без да се знае значението им, изисква отговорност от страна на предлагащия и приемащия съответния предмет. На вниманието ви са предложени общоприети и ползвани амулети, талисмани и кристали, от различни култури и религии на различни континенти.
В сегашно време те не са отхвърлени, просто са "забравени" и се ползват от определени "служебни" лица, а на тяхно място са предложени или утвърдени други за "масово ползване".
Купувайки амулет, може да си припомните, че точно такъв знак е донесъл щастие и късмет на много хора през различни времена. След това в спокойна обстановка вземете амулета в ръка и си представете това, което искате да получите, или от което искате да се избавите, благодарение на него. Съсредоточете се определено време върху тази мисъл, като едновременно усещате амулета в ръката си. Сега вашата ментална връзка с амулета е установена. Всяко припомняне на желанието ви, ще я усилва.
Добре е веднъж месечно амулетът да се оставя 20 минути под течаща вода или на силно слънце. Може да използвате и други известни ви методи за енергийно изчистване или да получите съвет от езотеристи.
Препоръчително е амулетът или талисманът да се изработва индивидуално за съответния човек или проблем. За избора на подходящи амулети, талисмани и кристали, са нужни трите имена и дата на раждане.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Амулети и Талисмани
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Secret World :: Други :: Secret World :: Библиотеката-
Идете на: