Secret World
Добре Дошли в Secret-World - един необятен и завладяващ магически свят. Моля, регистрирайте се за да намерите много приятели, да се забавлявате и най-вече да получите достъп до вълнуващата ни онлайн РП игра.

Очакваме Ви! 
ИндексDaily prophetКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Как да играя РП?

Go down 
АвторСъобщение
Дейниъл Форкънтър
мъгъл
Дейниъл Форкънтър

Брой мнения : 720

Трезор
Оставаща сума: 750

ПисанеЗаглавие: Как да играя РП?   Нед Юни 20, 2010 12:16 pm

Как да играем добър РП?
Това е помощен материал, който да ви насови в РП играта. Дълъг е, но всичко е важно и много ще ви помогне. Някои неща са направени само като за ученици, но ще доловите основното.

І. Какво представлява играта?

Всеки чувал за ролевите игри - няколко човека се нареждат в кръгче(напр), един е разказвача, който измисля условията, обстановката, приключенията и т.н. Останалите имат герои с различни сили и вид и се стараят да реагират според характерите им в поставените от разказвача ситуации.
Ние правим нещо подобно. Форумната ролева игра се развива най-често без разказвач(в случая ще е без) и играчите пишат постове, които могат да бъдат и от 1л.,ед.ч.(АЗ) и от 3л.,ед.ч.(ТОЙ, ТЯ).
Играта се състои в това да се "вмъкнете" в кожата на персонажа, който сам сте изградил, да реагирате според неговия характер, положение и личност въобще. Вие трябва да си представите, че сте дете-магьосник, учите тук, познавате замъка и едно от най-важните неща - на 11 сте. Всичко това не е никак лесно, но скоро се свиква. Форумът е разделен на много раздели и теми. Всеки представлява различно място в замъка, следователно трябва да се съобразявате с обстановката и, напр. да не описвате в темата за поляните действията си в Забранената гора. Тук не играем съвсем истински роуплей, постовете са значително по-кратки най-малкото.

ІІ. Какво представлява един добър РП пост?

Много хора се заблуждават, че добрият пост е невероятно дълъг. Не е задължително да пишете километрични излияния, за да се води, че играете добре. Постепенно, свиквайки с играта ще започнете да се изразявате по-подробно и по-изчерпателно.
1.Добрият РП пост е описателен. Винаги вмъквайте прилагателни, наречия и подчинени определителни изречения. Така четящият ще може по-добре да си представи точната обстановка. Освен това с повече описания можете да създадете някаква атмосфера, да създадете някакво чувство у читателя: страх, тревога, спокойствие, радост, напрегнатост. Използвайте описанията, за да подчертаете някои качества на личността/предмета.
Пример: Ако желаете да опишете едно неприятно помещение, много по-лесно е да напишете:
"Емили влезе в един гаден, мръсен коридор." и с това да изчерпате.
Но ако споменете например че е тъмно, че пода и стените са от камък, че е влажно, че има паяжини, че се усеща дъх на мухъл, в този, който чете поста веднага се заражда чувството, че помещението е неприветливо, старо, захабено и неизползваемо.
2. За да играете добре, трябва да умеете да се изразявате. Разбира се, не може всеки човек да е перфектния писател, но все пак полагайте усилия в началото, с времето ще ви стане по-лесно. Четете и постове на други играчи. Опитайте се да спазвате последователна мисъл, така че събитията да следват логично едно след друго. Научете се да използвате синоними и по-обстойни изрази. Използвайте епитети и не правете изреченията прекалено къси или прекалено дълги. Не слагайте много препинателни знаци! Във ваш плюс е да спазвате пунктуация и да пишете грамотно на кирилица, без "6"ци и "4"ки.
Пример за синоними: За героя си можете да използвате, освен името му, ест. момичето/момчето и той/тя, но също първокурсникът, ученикът, хафълпафецът и подобни(същото важи и за останалите герои, които участват). Така много можете да разнообразите поста и да избегнете прекаленото използване на имената.
3. Добре е непрекъснато да споменавате реакциите на собствения си герой, какво чувства, как се държи, какво прави. Описвайте всяко негово действие, дори най-малкото. Точно тези малки жестове, струващи се на начинаещите незначителни, правят поста реалистичен и пълен. Освен това те понякога издават чувства на героя.
Пример: Ако напишете "Здрасти, как се казваш?" не само, че ще имате един перфектно кратък пост, но при това ще е и тотално неописателен, от който излиза едва ли не, че героят ви се е телепортирал от нищото точно пред другия участник в разговора и е попитал, стоейки като робот и гледайки в една точка. Че дори и това може да се опише.
Доста по-добре звучи: "...Емили се приближи бавно със желание да се запознае с нов човек. Тя подаде ръка, кимна леко и се усмихна непринудено:
- Здрасти, аз съм Емили - приятно ми е(добре е все пак да си кажеш собственото име) - на момичето му беше малко неудобно, но желанието й да опознае третокурсника срещу себе си беше надделяло.(Както виждате дори не е необходимо да пишете "А ти как се казваш?", което е реплика на три годишни дечица, запознаващи се на пясъка, но въпреки това се среща тук).

ІІІ. Още някои неща, които трябва да знаете:

1. Всеки трябва да описва действията на героя ви в период от не повече от 2-3 минути! По този начин се дава шанс на човека, с когото играете роулплей(за препоръчване е да не си играете сами) да реагира, а не с часове да описвате своите и неговите реакции едновременно, тъй като той може да иска героят му да реагира по различен начин. Или иначе казано, това не ви позволява само вие да развивате историята и да разигравате героите.
Пример: Не можете да напишете: "Те станаха от леглата си, излязоха от Общата стая отидоха на поляните, седнаха край езерото, след половин час станаха и се върнаха обратно.", защото действието се развива повече от половин час.
Можете да напишете: "Те станаха бавно от леглата си и тихо се измъкнаха от спалнята. Опитаха се да се промъкнат покрай трола, без да ги види и тръгнаха по коридора, с намерение да отидат край езерото".
2. Описвайте повече реакциите на своя герой, а не на другите участници. Можете да описвате техни елементарни движения или реплики, но нищо по-определящо.
3. Не вкарвайте в поста си прекалено много диалози. Преразказвайте част от пряката реч.
4. Минимумът за дължината на поста е пет реда. Опитайте се да ги спазвате, но недейте да се престаравате. Недейте да пишете дълги, сухи и безинтересни постове, в които казвате едно и също нещо по 3 начина.
5. Започнете: постът ви трябва да бъде реалистичен! Магьосници или не - не можете да подскочите 15 метра нагоре във въздуха без нищо, нито да се дуелирате като факири. Не можете и да контролирате природните сили, не сте върколак, нито вампир, не убивате с поглед, нямате брат близнак и не можете да се магипортирате. (учениците.)

ІV. Как да започнем играта си?

Учениците
1. Препоръчвам ви да не се втурвате да пишете по поляните, в Забранената гора и т.н. Знам, че е интересно, но никой току-що пристигнал в сградата не хуква по двора и забранените места реално. Първо елате в общата стая, запознайте се с хората от своя дом, намерете си приятели, поразпитайте за това-онова.
2. Най-добре да започнете с пост, в който пишете, че пристигате с куфарите, търсите входа на общата стая, влизате, оглеждате се. Можете да добавите малко описания, съобразени с описанието в първия пост на всяка роуплей тема. Можете да пишете, че се казвате в спалнята, запознавате се с другите в своята спалня, разполагате се на креслата, запознайте се някой в Общата стая.
3. Сега вече можете да пишете и по други места. Намерете си някой, с който да играете из замъка. Като за начало слезте на закуска, пишете, че отивате на занятия - просто започнете с най-обикновените, ежедневни неща и след като се поусъвършенствате се опитайте да участвате пълноценно в някаква по-интересна история.
Възрастните
1. Първоначално ще е добре, ако поне малко се съобразите, че героят ви не е преуспял в своята област, специалист по всичко и има неограничено време. Дано сте наясно, че никой не може да постъпи на работа и да се издигне за две минути, правейки на великите постижения в историята. Не, като за начало се запознайте с колегите си, разгледайте работното място, дайте предложения за развитие на някой проект или нещо подобно. Ако сте аврор, например, не се впускайте в битки още на първата видяна задача, или ако го правите поне се съобразете, че сте начинаещ и опитът ви е малък. Покажете несигурността на героя си или фалшиата му увереност, само без пауърплей.
2. Следващата стъпа след като сте се запознали с колегите си и сте участвали на няколко мисии е да пишете. Това е много важно за развитието ви и е нужно да го правите винаги, когато имате време. Героят ви не може да е маханичен робот и по цял ден да е на работа и да се бие с върколаци, покажете това, като пишете и на други места в магическия свят. Отклонете малко темата за работата, развиите интересите на героя си.
3. Колкото повече се занимавате с писане по форума, толкова по-добре за вас и за кариерата на героя ви. След като забележим напредък и умения във вас ще ви възлагаме по-големи проекти, по-интересен РП и други таайни неща. Това обаче с времето си.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Как да играя РП?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Secret World :: Начало :: Начало :: Начало-
Идете на: